Wat kost een tekstschrijver?

Werk je als tekstschrijver op uurbasis, per woord of spreken we een projectprijs af? En, wat als we een langdurige samenwerking starten, hoe zit het dan? Vragen die ik regelmatig krijg van potentiële opdrachtgevers die geen fixed budget hebben. Kortom: wat kost het inhuren van een professionele tekstschrijver en hoe zijn de kosten opgebouwd? Nog belangrijker: wat levert het je op?

Wat kost een tekstschrijver?

Tekstschrijver tarieven: per uur of projectprijs

Wil je webteksten door mij laten schrijven, blogs of nieuwsbrieven? Eenmalig of maandelijks? Moet ik veel of weinig research doen en is de deadline strak of heb je geen haast? Stuk voor stuk factoren die meespelen in het bepalen van een offerte en de afspraken die we maken.

Teksten per uur

Een uurtarief. Dat heb ik en hanteer ik ook. Mijn uurtarief is € 80 per uur. Bij eenmalige opdrachten geldt een minimum van twee uur. Altijd exclusief btw.

Teksten per woord

Teksten per woord berekenen. Ik blijf het een vreemd verschijnsel vinden. Zelf bereken ik mijn teksten niet zo. Opdrachtgevers soms wel. Zo heb ik teksten geschreven voor € 0,25 per woord, maar ook voor € 0,50 per woord. Afhankelijk van de omvang, kan een woordprijs goed uitpakken. Maar, mijn ervaring is dat het vaak niet in verhouding is met de tijd die je erin steekt. Uitgaande van € 0,26 eurocent per woord, kom je voor een gemiddelde websitepagina van 300 woorden op bijna € 80. Mijn uurtarief. Maar, een kwalitatief goede webtekst inclusief zoekwoordenonderzoek, overleg en een correctieronde, staat er niet in een uur.

Tekstschrijven op projectbasis

Zelf ga ik het liefste uit van een projectprijs. Eén tarief, geen fratsen, geen verrassingen. Helder als glas voor beide partijen. De opdracht voer ik wel binnen bepaalde kaders uit en ik kijk naar de tijd die ik ermee kwijt denk te zijn. Ook spreek ik af wat je voor het bedrag krijgt. Stel dat je webteksten wenst, een e-mailnieuwsbrief om je nieuwe website aan te kondigen, een Linkedin-tekst die aansluit bij de nieuwe teksten en een persbericht. Voor het complete pakket spreken we een prijs af. Omdat de teksten op elkaar aansluiten qua inhoud, behalen we beiden voordeel in tijd. En, voor mij is het prettig dat ik een omvangrijker project kan starten in plaats van bijvoorbeeld maar één nieuwsbrief.

Samenwerken: fee of retainer

Misschien zoek je een tekstschrijver die voor langere tijd met je samenwerkt. Denk aan een maandelijkse nieuwsbrief, het oppakken van social media, het schrijven van blogs en het optimaal houden van je vindbaarheid (SEO). Een langdurige opdracht heeft een ander prijskaartje dan een eenmalige van een paar uur. Het betekent voor mij als tekstschrijver een continue werkstroom en inkomstenbron. En het levert voordeel op in de samenwerking, op een gegeven moment kun je met elkaar lezen en schrijven 😉 Hiervoor is een maandfee de oplossing.

Offerte teksten bepalen: waarop gebaseerd?

Bij het berekenen van een prijs en het doen van een offerte kijk ik naar de:

Omvang van de opdracht.
Frequentie van de opdracht, eenmalig of terugkerend?
Briefing – hoe uitgebreider, hoe beter!
Complexiteit, hoeveel research moet ik doen?
Gevraagde creativiteit, een informatieve tekst of liever reclameachtig met humor?
Kennis die ik in huis heb over het onderwerp en de doelgroep.
Deadline. Heeft het bloedspoed of geen haast?
Aanwezige kennis over positionering, stijl, presentatie, webdesign en SEO. Advies nodig?
Type opdrachtgever: een klein theater, goed doel, beursgenoteerd topbedrijf of zzp.

Alles telt mee in het bepalen van de prijs. Ook hoe leuk ik een opdracht vind en wat een opdrachtgever kan betalen. Een klein buurttheater is anders dan een grote, beursgenoteerde telecomaanbieder. Maar, alles leuk en aardig, ik moet ook mijn hypotheek betalen en ben geen, wat ik zo nu en dan roep: ‘huisvrouw met een hobby’.

Tekstschrijver inhuren: goedkoop of duur?

Wat is goedkoop en wat is duur? Daar kun je eindeloos over discussiëren. Het is maar net wat goede, professionele teksten je waard zijn en hoeveel budget je hebt of wilt besteden. Of ik goedkoop of duur ben, weet ik niet. Wel dat mijn uurtarief van € 80 vrij gemiddeld is. Overigens zegt een uurtarief niet veel over de totaalofferte. De ene keer denk ik dat ik een strak voorstel met goed tarief neerleg en blijk ik veel te duur. Dan heb ik het gevoel best ‘hoog in de boom’ te zitten en krijg ik direct akkoord (damn, had ik nog hoger moeten gaan zitten). You win some, you loose some.

Vanaf-tarieven tekstschrijven

Webteksten voor een bedrijfswebsite van 5 pagina’sVanaf €1.500
Artikel voor website met research en beeldselectieVanaf €350
Nieuwsbrieftekst (platte tekst, zonder opmaak)Vanaf €200
Nieuwsbrief met opmaak (Mailchimp) en beeldbewerking (basis)Vanaf €275
Persbericht (zonder opmaak en verzenden)Vanaf €200
Blog laten schrijven (op basis van input/interview)Vanaf €250
Over ons pagina (los)Vanaf €300
Schrijfcoach tips – 2 uurtjes sparrenVanaf €160
Social media – 8 tot 10 posts inclusief kalenderVanaf €350 per maand
Dit zijn vanaf-tarieven, exclusief 21 procent btw. De uiteindelijke offerte is afhankelijk van veel factoren zoals ik hierboven beschrijf.

“Dat kost duur veel geld!” Uhhh?! Daarom dus een tekstschrijver.

Een goede tekstschrijver:

Luistert en laat je nadenken over wie je bent, wat je doet en hoe je dit wilt overbrengen in woorden.
Helpt met het helder krijgen van jouw boodschap.
Schrijft professionele teksten in de woorden die bij jou en je bedrijf of product passen.
Zorgt voor teksten die bijdragen aan de branding, zichtbaarheid en wat je wilt uitstralen.
Levert teksten die in correct Nederlands zijn geschreven.
Verhoogt de vindbaarheid in Google.
Bereikt meer klanten en leads door juiste SEO. Verhoogde conversie = meer omzet.
Zorgt voor tijdbesparing. Jouw business draait door, terwijl een tekstschrijver topteksten maakt.
Schrijven is schrappen
Schrijven is schrappen

Het inhuren van de juiste tekstschrijver betaalt zich dubbel en dwars terug. Een goede tekstschrijver denkt mee, komt met ideeën en kijkt hoe jij jezelf het beste kan presenteren en hoe je goed gevonden wordt. Dat is heel waardevol. Bonus: de kosten die je maakt, kun je uitsmeren – bijvoorbeeld voor webteksten – over een paar jaar en zijn aftrekbaar.

Een goede tekstschrijver denkt mee over de positionering en hoe jij jezelf het beste presenteert –

Belangrijk: zoek een tekstschrijver die bij je past –

Tot slot, volgens mij het allerbelangrijkste: kies een tekstschrijver die bij je past en waarbij je een goed gevoel hebt. Ik wil altijd iemand ontmoeten voordat we gaan samenwerken en het bedrijf of product leren kennen. Die keren dat ik dat niet heb gedaan, liepen niet altijd soepel.

Bij twijfel kun je vragen om een proeftekst, afhankelijk van de omvang van de opdracht en het budget. Zo kun je bepalen of de stijl en de manier van werken bij je past. Dat geldt andersom ook, voor mij als tekstschrijver.

Een proeftekst is vaak gratis, hoewel ze soms worden betaald. Als de opdracht, het merk of bedrijf mij aanspreken en een mooie (langdurige) opdracht wacht, schrijf ik graag zo’n tekst.

Het werk telt mee in de acquisitie-uren. Als het feest niet doorgaat, is het leergeld voor mijn ontwikkeling. Dat geldt ook voor meedoen aan aanbestedingen en pitches. Hoeveel onbetaalde uren daar niet al in zitten…

PROEFTEKSTEN EN PITCHES; LEERGELD VOOR MIJN ONTWIKKELING

(Web)teksten of social media content nodig?

Soms is iets wat je zoekt heel dichtbij.