Schrijftips

Niet voor alle blogberichten en puntjes op de i schakel je een tekstschrijver in. Top 10 schrijftips waarmee je zelf aan de slag kunt.

Top 10 schrijftips die werken

Kwaliteit + unieke content = online succes.

Tips voor webteksten, online content en algemene schrijftips om te onthouden als je zelf een tekst schrijft of beoordeelt.

01. Voor wie schrijf je?

Wellicht een open deur, maar essentieel voor een goede (online) start: waarover en voor wie ga je schrijven? Wat je vertelt moet aansluiten bij de merkwaarden en (taal van de) doelgroep.

Leef je in in de lezer, wie gaat dit lezen of wie wil je dat jouw tekst leest? Schrijf voor je publiek en ga eventueel uit van een persona.

02. Titel en opbouw tekst

Geef de tekst een goede, korte titel met een zoekwoordcombinatie waarop je gevonden wilt/kunt worden. De titel moet informeren, nieuwsgierig maken en aanzetten tot lezen.

Maak een inleiding die prikkelt en nieuwsgierig maakt. De inleiding geeft in het kort weer waar het stuk over gaat met de bekende 5 W’s en 1 H:

Wie?
Wat?
Waar?
Wanneer?
Waarom?
Hoe?


Plaats altijd het belangrijkste nieuws vooraan.

Sluit af met een conclusie, call to action of lees meer link.

Maak gebruik van aantrekkelijk beeldmateriaal bij teksten dat past bij het onderwerp en wat je wilt uitstralen.

03. Tussenkoppen en headers

Mensen willen zo snel mogelijk informatie vinden. Gebruik daarom opsommingen (bullet points, lijstjes) en (tussen)koppen. Goed voor de scanbaarheid van de tekst. De opmaak van de tekst oogt daarnaast aantrekkelijker.

Tussenkoppen: plaats zoekwoordcombinaties waarop je gevonden wilt worden zo veel mogelijk vooraan. Het moet vooral een kop zijn die slaat op de alinea die volgt en een die nieuwsgierig maakt.

Alinea’s niet langer dan 4 tot 5 regels, afhankelijk van het design.

04. Tone of voice

Een tekst moet lekker leesbaar zijn. Gebruik korte, bondige zinnen.

Tone of voice die aansluit bij de doelgroep; positief, activerend, inspirerend, zakelijk maar met (een persoonlijk) gevoel.

Schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd, dat houdt een tekst levendig.

Vermijd ambtelijke termen zoals ‘met betrekking tot’, ‘omtrent’, ‘inzake’. Vervang dat door ‘voor’.

Vermijd zoveel mogelijk de lijdende tekstvorm en hulpwerkwoorden als ‘zullen’ en ‘kunnen’. Gebruik een actieve stijl en spreek de lezer aan.

NIET: De cursussen zullen worden gegeven door docenten die veel ervaring hebben opgedaan in de hotelsector.
BETER: In de cursus krijgt u les van docenten met veel ervaring in de hotelsector.

05. Lengte en inhoud tekst

Houd voor de teksten een lengte van zo’n 250 tot 300 woorden aan (als het gaat om nieuwsberichten/blog). Less is more, mensen lezen niet op het web, ze scannen en bepalen binnen 3 seconden of ze hier op het juiste adres zijn en of het interessant is.

Houd er rekening mee dat o.a. Google van originele, unieke content houdt die nergens anders is te vinden. Duplicate content (gekopieerd van andere sites of van partnersites met dezelfde zinnen) kan worden ‘afgestraft’ en dat schaadt de vindbaarheid.

Call to action. Verwerk in de teksten waar mogelijk een call to action, een oproep tot actie. Je wilt dat de lezer iets met de content gaat doen. Dit is vaak in de gebiedende wijs. ‘Schrijf u in’, ‘Bestel gratis’, ‘Kom langs op onze Open Dag’, ‘Profiteer nu van de eenmalige korting op de e-learning cursus’, ‘Vraag nu vrijblijvend een sample aan’.

06. Associatief schrijven

Waar begin je met een tekst? De ene keer struikelen woorden en ideeën over elkaar. Soms komt er helemaal niets. Associatief schrijven is dan een aardig middel om het creatieve denkproces te activeren. Ik gebruik het om allerlei termen, omschrijvingen, zinnen, beelden te verzamelen om een gevoel te krijgen bij het product, het bedrijf en wat ik (en mijn opdrachtgever) wil overbrengen. Bij mij werkt het heel goed om een vast denkpatroon open te breken.

Zo maakte ik ooit iPhone-notities voor opdrachtgever Betiche (walldesign): voelt prettig, maakt blij, charme, inspireert, geeft energie, maakt mooier, facelift, creating energy, trekt aandacht, charisma, onbeduidend, schoonheid, stijl die verrast, sense of unique style, persoonlijk, stijlicoon in de ruimte, creatieve reis, beeldend, visueel, geeft ruimtes een ziel… en zo nog tientallen woorden en zinnen die niet altijd per se direct met onderwerp te maken hebben.

07. Schrijf zoals je praat

Een valkuil waar ik soms in val (of viel) is te ingewikkeld denken. Of telkens creatiever, beter, anders, mooier willen schrijven. Iets unieks willen schrijven, perfect passend bij de wens van de opdrachtgever.

Vaak mondde het uit in een krampachtig iets. Tot ik Kluun op een congres hoorde zeggen: ‘schrijf zoals je praat of denkt’. Ga uit van de woorden en het verhaal zoals je het aan iemand zou vertellen.

Bij mij werkt het. Het maakt teksten losser en toegankelijker en wat ik wil zeggen staat sneller op papier. Uiteraard begint daarna het schrappen, schuren, bijschaven en polijsten totdat het is zoals ik het wil. En je moet kijken of het past bij het type tekst, het doel en lezerspubliek, maar meestal is het een goed startpunt.

08. Inspiratie ligt op straat

Inspiratie. Een mooi woord dat letterlijk ‘leven inblazen of inademen’ betekent. Wij kennen het meer als ingeving en bezieling. Inspiratie zie ik als iets wat je pakt, prikkelt, waar je enthousiast over bent, blij van wordt, waar je meer van wilt, meer over wilt weten en wat je de flow geeft om iets goeds neer te zetten.

Maar waar vind je inspiratie voor de tekst die je wilt schrijven? Heel simpel: in jezelf, om je heen, bij vrienden, op straat, in het dagelijkse leven. Inspiratie is overal en die komt vaak voorbij zonder dat je het doorhebt.

Ik haal mijn inspiratie (bewust en onbewust) uit:

Lezen. Dagbladen als NRC, de Volkskrant, tijdschriften als SALT magazine, VT Wonen, maar ook het magazine Spoor van de NS, de ANWB Kampioen, de Consumentengids en (literatuur)boeken. De laatste omdat ze mij meenemen in andere werelden, maar ook voor de taal en het prikkelen van mijn gedachten. Ik bewaar regelmatig knipsels.

Het internet. Dagelijks struin ik sites en blogs af op zoek naar nieuws en informatieve, verrassende artikelen, mooie webshops, interessante feitjes en mooie reisbestemmingen. Ik abonneer me op nieuwsbrieven die ik interessant vind en bewaar deze.

Social media. Facebook, Twitter, Instagram. Ik kijk dagelijks naar posts, zoek op onderwerpen en ben op een aantal van deze media zelf actief.

Seizoenen. Waar ik over schrijf en hoe ik het schrijf wordt beïnvloed door de seizoenen. Je stemming en waar je mee bezig bent hebben daarmee te maken. Als je voor een lezerspubliek schrijft, houd je daar rekening mee en onbewust put je daaruit inspiratie. Is het lente? Dan staat je hoofd naar zon, terras, strand, naar buiten gaan en werken in de tuin. In de winter is het eerder: binnen, gezellig, haardvuur en warme chocolademelk. Hoe cliché ook, zo werkt het vaak wel.

Mensen, vrienden, gezin. Wat mijn kinderen vertellen, waar zij mee thuis komen, waar vriendinnen het over hebben, een leuk boek dat wordt aangeraden, een onderwerp waar iedereen het over heeft of een woord dat ineens overal opduikt. Zo viel het me laatst op dat het woord ‘schuren’ in veel teksten opdook: ‘dat schuurt tegen de werkelijkheid aan’…

09. Glas halfvol: positief schrijven

Met negatieve woorden in een tekst kan je boodschap heel anders overkomen bij je doelgroep dan met positief taalgebruik. Negatieve woorden vallen meer op en blijven eerder hangen dan positieve. Denk aan zinnen gevuld met ontkenningen als niemand, niets, nooit en geen of negatieve woorden zoals probleem, moeilijk, moeizaam en lastig.

Maak van de zin ‘Blijf niet achter, doe  het nu’ bijvoorbeeld ‘Wees de concurrentie een stap voor, doe het nu’. Hoewel de intentie hetzelfde is, heeft de laatste een positieve insteek wat eerder aanzet tot actie.

Nog een voorbeeld: ‘De functie ligt niet ver van mijn verwachtingen af’ geeft een ander gevoel dan ‘De functie komt zeker in de buurt van mijn verwachtingen’.

En vooruit nog één: ‘Als deze factuur niet binnen 14 dagen is betaald, dan is tijdige verzending niet gegarandeerd. Betaal dus op tijd.’ Of ‘Betalen binnen 14 dagen betekent tijdige verzending en uw order snel in huis. Betaal dus op tijd’. Je wilt immers dat men binnen 14 dagen betaalt.

Het is niet zo dat je negatieve woorden compleet moet vermijden, want soms werken ze wel, gebruik ze alleen niet te vaak.

10. Bonustip! De 6 C’s…

Volgens auteur Gerry McGovern, autoriteit op het gebied van content management kenmerkt goede content zich door de volgende 6 C’s:

Consumentgericht (klanten / gebruikers)
Catchy
Coherent
Compleet
Concreet
Correct


Sowieso is op het web veel informatie te vinden over schrijven voor het web. Bijvoorbeeld op semrush.com of yoast.com

En: veel succes en plezier met schrijven!

Zij gingen je voor

logo TUI
logo Dr. Hauschka
logo Skyscanner
logo Datumprikker

(Web)teksten of social media content nodig?

Soms is iets wat je zoekt heel dichtbij.