Reizen naar València: 7 insider tips voor een onvergetelijke citytrip… of langer!

Hola! València is een geweldig leuke Spaanse stad. Simpelweg: genial! Ik kan het weten, want tot begin 2020 mocht ik samen met Travelproof voor deze bestemming werken (social media content, blogs, nieuwsbrieven). Natuurlijk moest ik er ook naartoe en dus verzamelde ik de leukste tips voor een cityrtip naar Valencia.

Mijn tips voor València!

1. Hardlopen door de Jardines del Turia

Ga een rondje hardlopen door de 9 km lange tuinen van los Jardines del Turia voordat de stad ontwaakt met als afsluiter een ontbijt bij Dulce de Leche boutique in de wijk Ruzafa (calle del Pintor Gisbert, 2).

Geef je ogen de kost in het centrum van Valencia en bewonder op iedere hoek street art.

Street art Valencia stad
Street art in Valencia stad

2. Fiets via tal van bezienswaardigheden naar Cabanyal

Huur een fiets en verken de stad vanaf de pedalen, er loopt zeker 156 km fietspad door València. Fiets door het oude, historische centrum richting de Stad van Kunst en Wetenschap en La Marina, de bruisende Valenciaanse haven (met leuke restaurants en cafés) om daarna het strand en de oude visserswijk Cabanyal te bezoeken.

3. Vergaap je aan bijzondere exposities in kunstmusea

Koop een kaartje voor het museum voor hedendaagse kunst IVAM en ga ook zeker naar het industriële (een voormalige pompenfabriek) Bombas Gens Centre d’Art voor te gekke fotografie, unieke kunstexposities en de heerlijke tuin.

4. Wandelen door het historische centrum

Wandel door het 2000 jaar oude, historische centrum (de wijk El Carmen is superleuk) en maak stops bij onder meer La Lonja de Seda (de Zijdebeurs), de kathedraal, de Torres de Serranos en Museo Nacional de Céramica (in een prachtig, voormalig paleis!).

Bombas Gens Centre d’Art
Bombas Gens Centre d’Art. Aanrader! Foto van de expositie van de Indiase kunstenares Sheela Gowda.

5. Lunch bij Jésus

Reserveer voor de lunch bij El Colmado de la Lola om de hoek van de kathedraal, een voormalige kruidenierswinkel van moeder Lola die nu wordt gerund door zoon Jésus. Hier eet je de allerlekkerste tapas (ook oesters en zee-egels) en drink je de beste wijnen in goed gezelschap.

6. Krijg geen genoeg van de mercados

Struin door de mooie mercados van València zoals Mercado Colón (met leuke cafés en restaurants) en Mercado Central (voor verse groenten, fruit, Spaanse hammen en vis). Of ga naar Mercado San Valero in Ruzafa voor ontbijt, lunch en diner; een kleine foodhal met verschillende restaurantjes, je eet er van pizza, sushi, taco’s tot Spaanse tapas.

El Colmado de la Lola
El Colmado de la Lola. Gegarandeerd een lunchplek waar je nog wel eens over napraat.

7. Ontdek de groene kant van València

Pak de bus of fiets door de duinen richting natuurpark Albufera waar de enige echte Albufera arroz (rijst) wordt verbouwd. Het is leuk om een boottocht te maken over het meer en een onvervalste paella Valenciana te eten in El Palmar.

Natuurpark Albufera
Natuurpark Albufera. Groen, water, vogels en rijstvelden op steenworpafstand van de buzz van de stad.

Hay más! En nog 10 geweldige tips voor València in het nieuwe jaar

Por favor, hier 10 nieuwe (uiterst legitieme) redenen om in het nieuwe jaar naar Valencia te reizen.

(Web)teksten of social media content nodig?

Soms is iets wat je zoekt heel dichtbij.