‘Over ons’ pagina: tips voor een sublieme ‘Over ons’ tekst

De ‘Over ons’ of ‘Over mij’ pagina is een ondergeschoven kindje als het om webteksten gaat. Vertellen over wat je als bedrijf of zzp’er doet en de producten en diensten die je aanbiedt, geen probleem. Maar, een tekst schrijven die over de meer persoonlijke kant van je bedrijf of over jezelf en je drijfveren gaat, is andere koek. ‘De teksten voor de nieuwe website staan klaar, maar we worstelen met de ‘Over ons’ tekst”. Juist die tekst is enorm belangrijk en is een van de meeste bezochte op websites. Jij wilt toch ook weten met wie je zaken doet en waarom je juist voor dat bedrijf moet kiezen? Ik geef je tips die je op weg helpen!

About us / Over ons
Hier moet je zijn, of toch niet?

Waarom is de ‘Over ons’ pagina zo belangrijk?

Als bezoeker op een website wil je graag weten met wie je in zee gaat. Of de informatie die je leest, betrouwbaar is. Ook verbind je je graag aan een merk met een mooi verhaal. Je wilt een indruk krijgen van het bedrijf of het merk en waarom je juist bij hen aan het juiste adres bent. Als bezoekers jouw merk en bedrijf hebben ontdekt, dan moeten ze uitvinden waarom ze juist bij jou moeten zijn en blijven. Wat maakt jouw product of dienst zo uniek en anders? Dat vertelt de ‘Over ons’ pagina. Dit komen bezoekers doen:

Producten bekijken en kopen
Informatie vinden over een bepaald onderwerp of dienst
Inspiratie opdoen, de nieuwste collectie is binnen
Inschrijven voor een nieuwsbrief
Downloaden van een whitepaper
Informatie of een brochure opvragen
Een donatie doen

Wat zet je op een ‘Over ons’ pagina?

Een goede ‘Over ons’ pagina is informatief, inspirerend en overtuigend. Het beantwoordt de volgende vragen:

Wie ben je en wat doe je? (persoonlijk, authentiek)
Waarom doe je dit? (drijfveren, passie)
Hoe ben je hiermee begonnen? (geschiedenis, het begon met…)
Hoe doe je dit? (unieke, eigen aanpak)
Met wie doe je dit ? (alleen, team, partners)
Wat is belangrijk voor jou en hoe sluit dit aan bij de bezoeker? (visie, ideeën, waarden, keuzes)

Het is heel goed om deze vragen voor jezelf te beantwoorden. Ga gewoon schrijven of spreek het in en schrijf het uit. Misschien heb je dan al een goed, eerlijk verhaal, ook al is het tekstueel misschien niet helemaal wat je wilt. Schakel je een tekstschrijver in, dan komt het door jou zelf geschreven verhaal ook van pas. Het is een goede basis om op verder te borduren. Voor de teksten, het design en de vormgeving.

“Marketing is no longer about the stuff that you make but about the stories you tell.”

– Seth Godin.

Een persoonlijk verhaal

Maak er een persoonlijk verhaal van of voeg persoonlijk noten toe die laten zien dat het vanuit jezelf komt en dat dit over jou of jouw bedrijf gaat. Zoek het onderscheidende aspect en bedenk waarom je doet wat je doet. Ook in de look and feel en met beelden laat je zien wie je bent. Pagina’s met teamfoto’s worden altijd goed bekeken, daarmee krijgt je bedrijf een gezicht.

Maak de ‘Over ons’ pagina favoriet, hij wordt druk bezocht –

Kies de stijl die past bij wie je bent

Zakelijk informatief en formeel. Of informeel, verrassend met humor. Kies de stijl, smaak en tone of vocie die bij jou en je bedrijf past en die aansluit bij de doelgroep die je wilt aanspreken. Uit de tone of voice spreekt het karakter en de persoonlijkheid van je bedrijf of merk. Dit komt terug in alle uitingen, dus niet alleen in teksten, ook in radio en TV-commercials. Het visuele aspect sluit hierbij aan. Als je dit goed aanpakt, herkent de doelgroep al snel dat jij het bent.

Concreet en containerbegrippen

Vermijd wollig en omslachtig taalgebruik, containerbegrippen (kill your darlings!) en algemene termen. ‘We bieden de hoogste kwaliteit’. Leuk, maar hoe dan en waaraan zie ik dat als bezoeker? Maak kwaliteit concreet door klantwaardering te noemen, hoeveel klanten al gebruikmaken van jouw product en welke awards je in de wacht sleepte. Of dat je product is gemaakt van duurzame materialen waarbij je de herkomst benoemt.

En... Actie!

Vergeet de call to action niet

De bezoeker heeft je al gevonden, is op je website en geïnteresseerd. Een prachtig ‘Over ons’ verhaal maakt het af en trekt de potentieel nieuwe klant over de streep. Vergeet dan niet om een goede call to action toe te voegen naar de producten, de contactpagina of de nieuwsbrief. Je wilt de bezoeker overtuigen, maar ook dat hij actie onderneemt en dat het iets oplevert.

De ‘Over ons’ pagina door mij laten schrijven, appeltje-eitje?

Met veel plezier schrijf ik de ‘Over ons’ pagina voor je. Maar, dat betekent niet dat je er geen omkijken naar hebt. Als tekstschrijver heb ik voeding en een denkrichting nodig en zoek ik antwoorden op de vragen zoals hierboven genoemd. Het resultaat is eigenlijk altijd een beetje van jezelf en een beetje van MevrouwdeVries.

Wie ben je? Wat doe je? Wat wil je uitstralen? Maar ook: heb je voorbeelden van ‘Over ons’ pagina’s die goed of juist niet goed vindt? Ik raad altijd aan om dit zelf op papier te zetten. Ook kan ik je interviewen en daarop de tekst baseren. Samen komen we tot de beste ‘Over ons’ pagina met die sublieme tekst die bij jou past.

Steve Jobs en Steve Wozniak startten het iconische Apple in een garage. Op April Fools’ Day in 1976. Nu een monument en historische plek. Het begin, het waarom en hoe zij begonnen, komt in ieder verhaal over het computerbedrijf terug.

WIE BEN JE? WAT DOE JE? WAAROM DOE JE WAT JE DOET? DAT IS NIET UIT DE LUCHT KOMEN VALLEN…

(Web)teksten of social media content nodig?

Soms is iets wat je zoekt heel dichtbij.