Inspirerend Dushi Huis: Pipi Langkous was here

‘Tien keer een gesprekje heeft geen zin. 300 keer wel. Je moet naast de kinderen gaan staan en er continu voor hen zijn. 365 dagen per jaar. Alleen dan heeft het zin.’ Aan het woord is Alex de Bokx, oprichter en eigenaar van Dushi Huis. Dushi Huizen geven kinderen en jongeren tussen 4 en 18+ jaar die om wat voor reden dan ook niet bij hun ouders kunnen wonen een langdurig, veilig thuis. Na uithuisplaatsing, vaak meerdere instellingen en doorplaatsingen mogen ze in het Dushi Huis onvoorwaardelijk blijven en zijn ze altijd welkom. Ook als ze inmiddels op zichzelf wonen.

Kinderen stevig in hun schoenen leren staan

Alex de Bokx laat met het Dushi Huis zien dat ‘one man can make a difference’. Vanaf nul, 15 jaar geleden begonnen met weekendopvang als pleegvader, heeft Alex nu een voorbeeld neergezet voor de toekomst van de jeugd- en pleegzorg. Zijn droom was: een ‘Pipi Langkous-huis’ voor pleegkinderen creëren. Waar het leven gevierd mag worden. Inmiddels wonen bijna 60 kinderen in de kleinschalige Dushi Huizen in Den Haag, Ellecom, Doetinchem, Dordrecht en Spankeren. En, er staan meer huizen op de planning. Brandpunt+ van KRO-NCRV maakte in 2018 een mooie reportage over zijn levenswerk, missie en niet aflatende inzet en passie. ‘Alex de Bokx strijdt tegen het systeem’.

Podcast: ‘We gingen voor kinderen zorgen’

Beluister hier de ‘Professional vanuit je hart’ podcast van Mascha Struijk in gesprek met Alex de Bokx (april 2021). Drie kwartier lang inspiratie. Ook als je niet in de jeugdzorg werkt.

Bed & breakfast Kadushi

Naast de huizen is er de Kadushi B&B*, een bed en breakfast in het Gelderse Braamt. Daar overnacht je in zeven bijzondere kamers tussen kunst, wordt centraal gekookt voor de Dushi Huizen en leren jongeren het horecavak. Ook kun je er vergaderen en een stop maken als je het Pieterpad wandelt; de B&B ligt aan etappe 19 van de fameuze wandelroute. Een bijzondere plek vol creativiteit en plezier, gecreëerd door Alex de Bokx en zijn team.

* Helaas is Kadushi B&B in 2022 opgeheven

Bedstee Bed and Breakfast Dushihuis
B&B Kadushi in het Gelderse Braamt waar wordt gekookt voor de Dushi Huizen. Bij de bed en breakfast leren jongeren het horecavak. Foto: © Jantien de Bruin.

“We leven een echt verhaal. Soms lukt iets niet, zien we dat dingen beter of anders kunnen. Maar, wat we doen is echt. Die echtheid blijft ook voor de toekomst heel belangrijk.”

– Alex de Bokx.
Trailer van de KRO-NCRV reportage over Dushi Huis.

Er is maar één wereld en dat is de wereld die we zelf creëren – Dushi Huis

Villa Kakelbont met een serieuze missie

Dushi Huis ken ik uit Den Haag. Sinds een aantal jaren werk ik met veel plezier met hen samen. Voor de Dushi Huis website, social media en allerhande teksten zoals blogs die geschreven moeten worden of vragen om puntjes op de i. Zo schreef ik een blog naar aanleiding van het boek Kinderen van de Staat over de jeugdzorg en JeugdzorgPlus-instellingen van Hélène van Beek.

Pipi Langkous zou bij Dushi Huis behoorlijk in haar nopjes zijn, vermoed ik. Alle huizen hebben een vrolijke sfeer, zijn kleurrijk en geven ruimte aan de kinderen om hun talenten te ontplooien en zichzelf te zijn. Op het podium dat ieder Dushi Huis heeft, laten ze dat zien.

Bekijk de volledige documentaire ‘Geen tehuis, maar een Thuis’ via NPO Start en de Dushi Huis website als je meer wilt weten over de organisatie.

46.000 KINDEREN WONEN IN NEDERLAND NIET BIJ HUN OUDERS THUIS. HET AANTAL UITHUISPLAATSINGEN GROEIT NOG STEEDS, OOK AL HAD DE NIEUWE JEUGDWET UIT 2015 EEN TEGENOVERGESTELDE AMBITIE.

(Web)teksten of social media content nodig?

Soms is iets wat je zoekt heel dichtbij.